Patogenii pradatori, ThoR si prezicerea epidemiilor

admin post on iunie 23rd, 2017
Posted in Diverse

Aparitia bacteriilor care rezista la antibiotice reprezinta un pericol pentru oameni si pentru natiuni, pentru ca pot fi folosite in atacuri teroriste biologice. DARPA si-a propus sa gaseasca o cale de a face bacteriile sa lucreze pentru noi si nu impotriva noastra. Bacteriile pradatoare pot fi folosite pentru tratarea unor infectii bacteriene cauzate de arme biologice si de patogeni rezistenti la antibiotice. Tratamentele terapeutice bazate pe bacterii pradatoare vor fi foarte eficiente in viitor.

Primul lucru la care inca se gandesc cei de la DARPA este daca aceste bacterii nu sunt cumva toxice pentru oameni, pentru gazde. Al doilea lucru de care se tine seama este eficienta lor impotriva unor bacterii cu tinte fixe, cu ADN modificat. In al treilea rand nu prea se stie daca nu cumva patogenii targetati de bacteriile pradatoare nu vor gasi un mecanism sa se adapteze si sa reziste atacurilor, sa le intoaraca impotriva noastra. Programul ThoR isi propune cam acelasi lucru, orientandu-se asupra imunitatii gazdelor, a gradului de toleranta a sistemelor imunitare la oameni si animale. Tot DARPA a finantat si diverse programe de studiu si analiza pentru a determina cum se raspandesc patogenii si cand apar, pentru a se putea preveni epidemiile la scara globala. In 2014 s-a lansat provocarea CHIKV, in care echipe de oameni de stiinta au primit seturi de date legate de raspandirea unui virus in America.

Echipa castigatoare a estimat corect numarul, durata si varful epidemiei. Ideea este sa se poata prezice evolutia si mutatiile unui virus exact cum se face si in centrul de meteorologie in cazul datelor meteo pentru urmatoarele trei zile.

FacebookLinkedInGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *