EGR-ul curatat la timp sau schimbat poate salva motorul si catalizatorul

admin post on mai 30th, 2018
Posted in Magazine Online Tags:

La orice masina gasim o piesa foarte importanta care permite reintroducerea gazelor arse in galeria de admisie. Se numeste EGR si are si o supapa controlata direct de catre ECU, la sistemele cu supraalimentarea controlul debitului de gaze arse se poate face si prin intermediul unui obturator. Recicularea gazelor de evacuare contribuie la reducerea temperaturii la care are loc arderea in cilindrii motoarelor, gazele absorb caldura, oxigenul este inlocuit cu gaze arse, cantitatea de oxigen din amestecul de aer-combustibil fiind mai bine optimizata.

Supapa recircula gazele nearse pentru a proteja catalizatorul si filtrul de particule, diminuandu-se consumul, uleiul nu se mai depreciaza, autoaprinderea combustibilului si detonarea sunt impiedicate. Intrarea si iesirea din sarcina a turbinelor este temporizata, cand avem un egr golf 6 sau pentru alte modele defect turbina parca smuceste putenric si iese imediat sub 1500 de rotatii. La turatii de peste 2500 turbina pare lenesa daca EGR-ul nu merge bine. Pentru a preveni orice probleme se curata supapa EGR bine si lucrurile pot reintra in normal.

Cum stim ca avem probleme la un egr golf 6?

In primul rand masina porneste foarte greu la rece, chiar nu porneste si are zgomote sacadate.

In al doilea rand tremura la accelerare, motorul de racire este in functiune mult timp, mai apare si fum negru. Supapa EGR se schimba sau se curata la 30.000 km, daca e curatata si intretinuta are viata lunga si motorul, catalizatorul si EGR-ul. EGR-ul se curata cu aspirator, pensule sau spray de curatat.

Intr-o ora toata operatiunea de demontare si curatare, remontare e gata. Daca e curatata corect scade consumul, creste demarajul, puterea motorului, motorul devine mai silentios si porneste la prima cheie, nu se mai aprind martorii la bord mai mereu. Multa lume nu acorda atentie EGR-ului si masina personala ajunge sa fie de nefolosit in cativa ani, EGR-ul ramane foarte important pentru „sanatatea” motorului si trebuie verificat mereu, schimbat rapid atunci cand da semne de functionare defectuoasa.

 

FacebookLinkedInGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *